2007. június 27., szerda

Öregségi csontritkulásról játékos fiataloknak



Már iskolásoknak is szerveznek az öregségi csontritkulásról felvilágosító programokat Tatabányán és környékén.
A csontritkulás a világ egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége, minden harmadik postmenopauzás nőt és minden ötödik 50 év feletti férfit érint. Magyarországon évente mintegy 80 ezer csonttörés, ezen belül 15 ezer combnyaktörés következik be csontritkulás miatt, és csaknem 2500 beteg hal meg a szövődményeiben.
Komárom-Esztergom megyében az országos átlagnak megfelelően alakulnak a statisztikák, ami a Tatabányai Turul Csontritkulás Egyesület vezetőségi tagja, dr. Kiss Gyuláné szerint egyáltalán nem megnyugtató. Amikor alig félszáz taggal 1998-ban létrehozták az egyesületet, az volt a céljuk, hogy elérjék: a betegek tegyenek meg mindent állapotuk javulásáért. A szakember szerint azonban emellett legalább annyira fontos a megelőzés, a felvilágosítás. Az egyesület ezért különböző programokkal siet az érintett korosztály megsegítésére.
- Az évek alatt rájöttünk, hogy sokkal hatékonyabb, ha nem csupán az idős emberekkel foglalkozunk. Ha már valaki csontritkulásban szenved, nehezebb a gyógyulás, az elviselhető életvitel kialakítása. Fontosabb, hogy egyre fiatalabb korban kezdjük meg a felvilágosítást – mondja dr. Kiss Gyuláné. Hozzátette: így nem csak a módszereik köre bővült, hanem egyre fiatalabb korosztályoknak is sikerült átadniuk ismereteket a témában. Méghozzá játékos formában, vetélkedőkkel, filmvetítésekkel, életmód-tanácsadással.
A leghatékonyabb módszerek közé sorolja dr. Kiss Gyuláné a havi klubfoglalkozásokat, amelyeken avatott orvosok – köztük budapesti professzorok mellett a tatabányai Szent Borbála Kórház osteoporosis központjának vezetője, dr. Korányi András és más szakemberek tartanak előadást a betegség kialakulásának okairól, a kezelés módozatairól, az étrendről és a sok mozgással járó életvitelről. Az immár 250 tagúra bővült, Esztergom és Dorog kivételével gyakorlatilag az egész megyét átfogó egyesület is bekapcsolódott az Osteoporosisos Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) által kezdeményezett, az „Osteoporosisról – havonta egyszer" országos betegfelvilágosító programba.
A civil szervezet kezdeményezései közé tartoznak a speciális klubfoglalkozások, kézműves szakkörök, szabadidős programok szervezése: ez jelent akár színházlátogatást, terápiás táncot, kirándulást, szakmai előadásokat, termékbemutatókat. Ezek középpontjában a megelőzés, a betegségi okok felderítése és a csontozat terhelésével járó mozgás áll. Az is fontos, hogy a betegség miatt megváltozott életvitelű embereket kimozdítsák magányukból, közösségi programokat szervezzenek nekik. A tatabányai egyesület ötlete volt, hogy más krónikus betegségekkel, azok megelőzésével is foglalkozzanak a szakmai összejöveteleken.
Dr. Kiss Gyuláné elmondta: egyik legnagyobb szakmai sikerük az volt, amikor a a középiskolásoknak szerveztek programot, benne játékos vetélkedőt, egészségügyi tájékoztatót az osztályfőnöki órákon. A kezdeményezés legalább ötezer középiskolást érintett, noha aktívan csak a gyerekek 40-50 százaléka kapcsolódott be a több hónapig tartó rendezvény-sorozatba. Később három általános iskolai osztályban ismételték meg a programot, és az egyesület vezetői számára nyilvánvalóvá vált, hogy a felvilágosítást fiatalabb korban jobb elkezdeni.

2007-06-09 12:24
Forrás: Weborvos -vt

Nincsenek megjegyzések: