2007. június 27., szerda

A csontritkulás megelőzhető / Sajtószemle, a Patika Magazinban megjelent, 2007 június 16-án



Az OBME "Törekedjél, hogy ne törjél!" elnevezésű kampánya során találkozik a téma iránt érdeklődőkkel, s ismerteti a csontok egészségére vonatkozó prevenciós kampányát.
Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) a csontritkulásos betegek érdekében működő betegszervezet, amely ennek a "néma járványként" emlegetett kórnak, illetve kezelési lehetőségeinek megismertetésén dolgozik.
Nem csak az idősek betegsége
Az átlag életkor növekedésével nő a megbetegedések száma is, amely az újabb statisztikák szerint sajnos ma már nemcsak az idősek betegsége! A betegség szomorú eredménye, hogy nagy százalékban tesz mozgáskorlátozottá. A reumatológusok szerint a csonttömeg felépítése gyerek- és ifjúkorban történik, ezért különösen fontos e korszakban a táplálkozás és a mozgás szerepe. A szakorvos szerint a csontjaink megújulása során csontépítő és csontfaló sejtek egyensúlyban működnek. A regenerálódását, úgy kell elképzelnünk, mint a kátyúzást. A kor előrehaladásával a csontgerendák megritkulnak, és bekövetkeznek a mikró törések. A csöves csontok ürege elvékonyodik és egyre könnyebben törnek, sokszor már a legenyhébb esésre vagy rossz mozdultra is. Leggyakoribbak a csuklótáji, a combnyak és csigolyatáji törések. Idővel akár köhögéstől is összetörhetnek a csigolyák.
A tünetek
A csontritkulást nevezik "néma járványnak" is, amely először fáradtság formájában jelentkezik, és fáj a hátunk, a derekunk. Később testmagasság csökkenést tapasztalhatunk, a gerincoszlop erősebben meggörbül. A bordakosár is összecsúszhat, ez már nagyon fájdalmas. A testünk súlypontja előre kerül - ezért gyakran hátul összekulcsolt kézzel próbáljuk megőrizni a testünk egyensúlyát.
A kockázati tényezők...
A női szervezet hajlamosabb a csontritkulásra, amit a változás kora után kialakuló hormonhiányos állapot is magyaráz. Kockázati tényező lehet az alultápláltság, a kevés mozgás, a dohányzás, illetve egyes gyógyszerek fogyasztása. A hajlamosító tényezőkkel is fontos tisztában lenni, időben felfedezni, majd kezelni a betegséget. Az egyszerű szűrővizsgálat során denzitométer a csontok ásványianyag tartalmát méri. A hazai vizsgálatok szerint a 60 év feletti lakosságnál súlyos D vitamin hiány mutatkozik, holott e vitamin segíti az egészséges táplálkozás során bevitt kalciumnak a csontokba épülését.
...és a megelőzés
A kezelés és a megelőzés sarkalatos pontja a mozgás, ez a kialakult csonttörések után is elengedhetetlen, ugyanis az erős izmok növelik a mozgás biztonságát. Az esések kockázatának csökkentése érdekében az idősek környezetében gondoskodni kell arról, hogy legyen lehetőség a kapaszkodásra, a szőnyegek ne csússzanak. Aki altatót szed, lehetőleg már az ágyban fekve vegye be. A megszédülésre hajlamos egyén pedig viseljen megfelelően bordázott talpú cipőt - erre hívja fel a figyelmet a Richter Gedeon és az OBME a "Törekedjél, hogy ne törjél!" kampánya.


Zalatnai Klára

OMBE elnök zalatnai.klara@obme.hu
Németh Kati

OBME sajtófőnök


+36-20-938-6844

Forrás: Galenus

Nincsenek megjegyzések: