2007. június 10., vasárnap

A mozgás, maga a gyógyulás, OBME-ASPOR tapasztalatcsere Erdélyben


Dr.Nagy Valentsik Irén ASPOR alapító elnök, Zetelakán közös kép a betegklubbal, Zalatnai KLára OBME elnök


Baczoni Szilárdka Kata, református lelkésznő, Dr. Kolunbán Ilona Zetelakai privát orvos

A mozgás a csontritkulás hatékony, mindenki számára elérhető gyógyszere!

„ A célzott, szakszerűen összeállított, testre szabott gyógytorna szinte minden betegség jól bevált ellenszere, de különösen érvényes ez a tény a csontritkulásra. A mozgás még a hajszálunkra is jó hatással van…” mondta dr. Nagy Valentsik Irén a romániai oszteoporózis betegegyesület, az ASPOR alapító elnöke a két ország civil szervezeteinek első, nagysikerű erdélyi találkozóján.

Az ASPOR (Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania) tevékenységét Dr. Gáspárik A. Ildikó elnök ismertette. Az 1998-ban alakult szervezetnek mára már 1300 tagja van, az ország 28 megyéjében 20 beteg csoport működik.
Sok segítséget kapnak a nemzetközi oszteoporózis szervezettől az IOF-től (International Osteoporozis Foundation) több alkalommal nyertek el nemzetközi díjakat, és sikerrel pályáztak meg nagy összegű támogatásokat. Rendszeresen jelentetnek meg információs anyagokat, a kétnyelvű Osteo-Info már a 23. alkalommal jut el a betegekhez. Info vonalukat, zöld számon ingyen lehet felhívni. Igen népszerűek a megelőzés fontosságát hangsúlyozó akcióik, nemrég megmérték a parlamenti képviselők csontsűrűségét.
Ismeretterjesztő, felvilágosító TV kampányuk frontemberének Adrián Nastazét, a világhíres teniszezőt kérték fel.

Az OBME (Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesülete) küldöttsége, Zalatnai Klára elnök vezetésével először Marosvásárhelyen a Rheum Care Alapítvány központjában találkozott az erdélyi klubtagokkal. A találkozó közös gyógytornával kezdődött. A marosvásárhelyi gyógytornász fiatalember igazi profi, az egyórás, szakszerűen összeállított gyakorlatsora és a relaxáció nagy elismerést aratott.
- Nem elég azt mondani a betegnek, hogy menj, tornázz! Ez olyan, mintha azt mondanánk, menj, és vegyél gyógyszert! – mondja Nagyhegyi Hunor István vezető gyógytornász. Mi megtanítjuk a betegeinket a gyakorlatokra, hogy otthon, egyedül is tornázhassanak, minden nap.

A Rheum Care Alapítvány nemrég megkapta a legaktívabb civil szervezet kitüntető címet Erdélyben. Mozgásszervi betegeket kezelnek és rehabilitálnak izotherápiás-, thermotherápiás eljárásokkal és persze gyógytornával. Home Care szolgáltatásukkal házhoz mennek azokhoz a betegekhez, akik nem tudnak eljönni a közös tornára, kezelésre, ebben az évben 181 beteg otthoni kezelését látták el. Mindazonáltal a gyógytorna csapatos tevékenység, jól szervezetten, alkalmaként 20-25 résztvevővel működik a „Hátiskola”, a bébi torna, és a több mint tíz éves terhes-iskola.

A Szovátai Oszteoporózis Betegklub vezetője Baczoni Szilárdka Kata, református lelkésznő. A 2000-ben alakult betegklubnak 78 tagja van, a templom barátságos, fűthető gyülekezeti termében tartják az összejöveteleket, a rendszeres csontritkulás szűréseket. A szűrőprogramjukkal a környékre, Parajd vidékére is kijárnak. A rászorulókat igyekeznek ingyen, adományban kapott kalciummal ellátni.
A gyógytorna mellett, a közös foglalkozásokon egészséges, kálciumdús ételeket is készítenek, tavaly – a különleges rizstortájukkal megnyertek egy tematikus főzőversenyt.
A harmonikus formájú templom 1939-ben épült, igazi székely munka, kazettás mennyezetét művészi freskók díszítik. Az épületet pályázaton elnyert pénzekből bővítették, felújították. Szovátán, a Danubius Szálló meghívására a hotel gyógyfürdőjében tartjuk a közös, ez alkalommal vízi gyógytornát. Torna után jól esik elnyújtózni a Medve tó zöld színű, meleg sós vízében.

Zetelakán Dr. Kolunbán Ilona magán háziorvos a klubvezető.
- Hallottuk, hogy Udvarhelyen csontritkulást mérnek – mesél a kezdetekről a doktornő – így tudtuk meg, hogy létezik az ASPOR társaság, mi is jelentkeztünk a csontsűrűség mérésre, és már első alkalommal 100 körüli mérésünk volt, pontosan megszervezve, óránként 20 emberre került rá a sor. Itt mértünk, ebben a Zetelaki kávézóban, ahová jó sokan befértünk. A mérést végző szakorvos rögtön előadást is tartott a betegségről. Ennek azután híre ment a környéken.
- Ez az első mérés annyira sikeres volt, hogy egy hónap múlva meg kellett ismételni. Azóta, 2001 óta rendszeresen, évente 2-3 alkalommal tartunk szűrővizsgálatot, műszeres csontritkulás mérést. Szervezetileg csatlakoztunk az ASPOR-hoz, folyamatosan tanuljuk a legalapvetőbb gyógytorna gyakorlatokat.
- Helyi szervezetünk az Éva-klub, ahol rendszeresen hallgathatunk szakorvosi előadásokat, nőgyógyász, bőrgyógyász közreműködésével, ismeretterjesztést a cukorbetegségről, a magas vérnyomásról, és sebésztől az első törés fontosságáról, egyre jobban figyelünk a testsúly tanácsadásra is. Az étkezéssel kapcsolatos plakátokat lefordítjuk, adaptáljuk. Különlegesség, hogy Zetelakán vannak férfi klubtagok is. Ha nem is túl sokan. Testvérvárosunk Tatabánya, hasznos és rendszeres a kapcsolatunk van az ottani betegklubbal.
- Minden lehetséges hazai és EU-s pályázaton elindulunk. A szponzorok támogatása mellett az asszonyok gyógynövényeket gyűjtenek, és jótékonysági bazárban árusítják azokat, hogy legyen pénze a közösségnek. A csontritkulás-szűrés nem ingyenes, 20 lei-t (kb. 1550,-- Ft-ot) fizetnek alkalmanként egy szűrővizsgálatért. Ide járnak mérésre a környékről is, mert Udvarhelyen már sajnos nincs rendszeres mérés. Felismertük a torna, a mozgás fontosságát, de a magán gyógytornász pénzbe kerül, az ASPOR csak havi egy tornát tud anyagilag is támogatni. Sokat „dolgozunk” az egészséges csontokért. Zetelakán is van terhes torna és gyermek gyógytorna. Közös cseresznye-szedő programunkkal két hónapig fent voltunk IOF nemzetközi honlapján.
- Amit láttam a Duna TV-ben, azt próbáltam leutánozni – teszi hozzá Kolunbán doktornő. Tavaly ünnepeltük öt éves fennállásunkat, fagyival ünnepeltünk és egészséges magokat, diót, mogyorót ettünk hozzá. Amikor megjelenik az Osteo infó, kiosztom a betegek között, utána összejövünk és megbeszéljük a fontosabb tudnivalókat. (Sajnos a lap kezd nagyon „tudományos” lenni, így nehezen értik a betegek.)

Zalatnai Klára OBME elnök felajánlja, hogy elküldjük azokat a magyarnyelvű tájékoztató anyagokat, amelyek nem veszítik el érvényességüket, „időt állóak”. De az együttműködés keretében rendelkezésre bocsátjuk azokat az EÖTE (egészséges Öregedésért Tudományos Egyesület) információs anyagokat is, amelyek a csontritkuláson túl az öregedéssel járó betegségek megelőzésezését szolgálják. Az elnök asszony hangsúlyozta a civil társaságok szerepének a fontosságát és a hatásos működés érdekében a pályázati kiírások figyelemmel kísérését.
A program Marosvásárhelyen, az ASPOR vezetőségi ülésén egy „fergeteges” közös gyógytornával zárult.
Köszönjük Erdély!
Jövőre közös főzőprogramot terveznek a két ország civil klubjai, várhatóan Zetelakán, Reformkonyha – Székelykonyha kálciumdús ételekkel, címmel.

Németh Kati
HCH

A képen balról jobbra Dr. Gáspárik Andrea Ildikó, az ASPOR elnöke, középen a "Fergeteges" közös torna a Marosparton , jobbra Hajnali riport a Duna TV Marosvásárhelyi stúdiójában, szerkesztő-riporter Baranyi László Zalatnai Klára OBME elnökkel készül beszélgetni

Nincsenek megjegyzések: