2007. május 16., szerda

Együtt a csontritkulás ellen

OBME OROM Konferenci Dobogókőn


Orvosok és betegek példamutató együttműködése
a csontritkulás rehabilitációjában


11. alkalommal rendezték április 27-29-én, Dobogókőn, a Hotel Pilisben az Oszteológia Rehabilitációs Munkacsoport (OROM) kongresszusát.

Az OROM kongresszus, a rehabilitációval foglalkozó szakemberek, elsősorban az oszteoporózis és az oszteológia területén dolgozó orvosok, traumatológusok, ortopéd- és reumatológus szakorvosok, belgyógyász-endokrinológusok, gyógytornászok, pszichológusok, ergoterapeuták, szociális munkások, nővérek, ortopéd műszerészek és logopédusok fóruma, de itt vannak a rehabilitációra szoruló betegek is.

A kongresszus első tudományos előadásai a metabolikus csontbetegségekkel, a rehabilitáció jelenlegi helyzetével foglalkoztak, majd kerekasztal-megbeszélés következett, ahol finanszírozással és várólistákkal kapcsolatos kérdéseket vitattak meg. Az ezt követő újabb előadások, a csípőtáji törések prevenciójáról, a csontsűrűség-mérésről, mint csípőtáji törések bekövetkezésének prognosztikai lehetőségéről, a megfelelő gyógyszeres terápiáról, műtéti technikákról szóltak.

A kongresszus második napján a csontritkulással összefüggő csigolyatörések gyógyszeres kezeléséről és sebészi ellátásáról esett szó, majd az idei kongresszus kiemelt témája, a testsúly és a csont viszonya következett, a kóros elhízás és a kóros soványság okai, következményei, dietetikai kezelésük és a mozgás fontossága.

Mindkét nap délutánján tornaprogramok voltak, ahol gyógytornászok oszteoporosisos, csípőtáji törések gerinc védelem melletti gyógytornáját, valamint testsúlyproblémák megoldására kidolgozott programot mutattak be.

A zárónapon az Oszteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) és az Oszteológia Rehabilitációs Munkacsoport (OROM) közös programjára az ország különböző pontjairól, Egerből, Székesfehérvárról, Tatabányáról, Kistarcsáról és persze Budapestről mintegy 200 oszteoporózisban szenvedő beteg érkezett - csontritkulás betegklubok tagjai - zömmel szépkorú, jó kedélyű a saját betegségükről sokat tudó, azzal példamutatóan együtt élő hölgyek és néhány úr is.
A fórumot dr. Bors Katalin és Dr Barna Judit vezette, a
· Véd-e a kövérség a csontritkulástól?
· Szedjem, ne szedjem? Multivitaminok, csontritkulás elleni gyógyszerek, porcvédő szerek, és
· Hidroterápia, balneoterápia időskorban és az idősödéssel járó egyéb betegségek
mindenkit érdeklő témájában.

Az előadásokat záró jó hangulatú „kérdezz – felelek” társasjáték követte, ahol az aktív résztvevők bebizonyították, hogy figyeltek Dr. Csupor Emőke endokrinológus, belgyógyász, Dr. Somogyi Péter főorvos és Dr Telkes Zoltán főorvos előadásaira.

Nincsenek megjegyzések: