2007. május 24., csütörtök

A Szavak ereje, avagy tudunk-e közös nyelven beszélni?


Balatonfüreden, a Hotel Füredben szinháztermében, hatalmas érdeklődés mellett, közel 200 ember részvételével tartotta Civil fórumát az OBME.
Első képünkön érkeznek a vendégek, a klubtagok, akiket Zalatnai Klára OBME elnök köszöntött.
A téma izgalmasnak ígérkezet: Miről és hogyan beszéljünk az orvossal? Félelem a függetlenség elvesztésétől, a törésektől; Információ, empátia, bizalom, hitelesség, együttműködés, terápiás fegyelem; Orvos beteg párbeszéd; Betegtájékoztatás, Internet.
A beszélgetés vezetői, Endrey Judit az egészséges csontok nagykövete és Marton István professzor irányították a kérdés-felelet előadást.
Valóban tartsuk szem előtt, hogy
Sohasem késő!
Beszéljük meg a beteggel a problémáit, ez a legfontosabb üzenet. Majd Marton professzor azt is hozzátette, hogy az idők során sajnos mi orvosok annyit hazudtunk már, hogy a beteg igazábabn nem jutott hozzá a valós információkhoz.

Nagy Henriett pszichológus az orvos és a beteg, illetve az egészségügyi dolgozók közötti kommunikáció fontosságáról beszélt. Az orvosnak minden információra szüksége van a hatékony gyógyításhoz, de empatikusnak és együttműködőnek is kell lenni mindkét fél részéről. A beteg bizzon meg az orvosában, kövesse az útmutatásokat, szedje be gyógyszereket. Nincs olyan beteg akinek az együttműködéséről le lehetne mondani, csak néha jobban meg kell küzdeni érte. A beteg mindig fel akarja oldani a stresszt, és főleg tudni akarja, hogy milyen kontrolt szerezhet magának a gyógyításban
Dr.Barna Judit arról beszélt, hogy Mivel lehet a legjobban gyógyítani?
A személyiség nagyon fontos. Szinte fontosabb, mint a gyógyszer. Az orvos szimbolikus hatalmi helyzetben van, hiszen általában mindig ő kérdez, de a jó orvos fel is tudja oldani ezt az anomáliát. Jó módszer, ha a beteg felírja a problémáit. Felkészül a beteg könnyebben gyógyul.

Dr.Bálint Géza professzor úr érdekes, vetített képes előadásában rámutatott, hogy az orvoslás a valószínűségek tudománya és a lehetőségek művészete. Idézte Hippocratest, ítélni nehéz, csak könnyűnek látszik. Mi orvosok gyakran csak hárítjuk a felelősséget. Nagyon fontos és meghatározó az orvos egyénisége. Az az orvos aki nem tetszik a betegnek, menjen el patológusnak.
A jó orvosnak el kell érni, hogy a beteg akarjon meggyógyulni. Az az orvos aki hisz a beteg gyógyulásában, sokkal hatékonyabban működik. Az orvos egyénisége erősen hat a betegre ez nem csupán feltételezés, hanem a feltételes reflexekkel történt kisérletek is ezt bizonyítják. Ha betegek vagyunk stresszesek vagyunk.
Gabányi József geriátria doktor a multimorbiditást ismertette ami idős korban sajnos gyakran előfordul előfordul.
A találkozón két beteg társunk, Pásztor Erzsi színművésznő és Komlós Péter beszélt az orvos beteg közötti szavak, gesztusok értékéről a bizalom teremtés fontosságáról.

Nincsenek megjegyzések: