2007. május 22., kedd

Országos kampány az Egészséges Csontokért (MTI közlemény)



A csontok egészségét ismertető országos oszteoporózis-kampány

A csontritkulásos betegek érdekében működő, a néma járványként emlegetett kórnak, illetve kezelési lehetőségeinek megismertetésén dolgozó betegszervezet a "Törekedjél, hogy ne törjél!" elnevezésű országjáró kampánya során - nyolcadik helyszínként - Egerben találkozott a téma iránt érdeklődőkkel a hétvégén, adta hírül az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének közleménye.


Az átlagéletkor növekedésével párhuzamos nő a megbetegedések száma is, de az egyeseknél mozgáskorlátozottságot előidéző úgynevezett csendes kór nem csak az időseket érinti. A csontritkulás mibenlétéről, kezeléséről tartott előadásában dr. Tihanyi Ágnes, az egri Markhot Ferenc kórház reumatológus szakorvosa hangsúlyozta, hogy a csonttömeg felépítése gyerek- és ifjúkorban történik, ezért különösen fontos e korszakban a táplálkozás és a mozgás szerepe. Az életkor előrehaladásával a csontépítő és csontfaló sejtek működésében - a csontok megújulása során korábban létezett - egyensúly szervezetünkben felborul, így könnyebben és gyakrabban fordulhatnak elő csonttörések, sokszor már a legenyhébb esésre, vagy rossz mozdulatra is. Leggyakoribbak a csuklótáji, a combnyak- és csigolyatáji törések. Szélsőséges esetben azonban akár köhögéstől is bekövetkezhet csigolyatörés.


A tünetszegény, ezért alattomos betegség először fáradtság formájában, majd hát-, derékfájással jelentkezik. A későbbiekben csökken a testmagasság - kezelés híján - kialakulhat a gerinc deformitása, olykor a csigolyaösszeomlás. A női szervezet hajlamosabb a csontritkulásra, amit a változás kora (klimax) után kialakuló (női) hormonhiányos állapot is magyaráz. Kockázati tényező lehet az alultápláltság, a kevés mozgás, a dohányzás, illetve egyes gyógyszerek fogyasztása. Fontos tisztában lenni a hajlamosító tényezőkkel, időben felfedezni, majd kezelni a betegséget. Az egyszerű szűrővizsgálat során - a gyenge röntgensugárral működő - denzitométer a csontok ásványianyag tartalmát méri.


A hazai vizsgálatok szerint a 60 év feletti lakosságnál súlyos D vitamin hiány mutatkozik, holott e vitamin segíti az egészséges táplálkozás során bevitt kalciumnak a csontokba épülését. A szakemberek szerint a kezelés és a megelőzés sarkalatos pontja a mozgás, ez a kialakult csonttörések után is elengedhetetlen, ugyanis az erős izmok növelik a mozgás biztonságát. Az esések kockázatának csökkentése érdekében az idősek környezetében gondoskodni kell arról, hogy legyen lehetőség a kapaszkodásra, a padló, a szőnyegek pedig ne csússzanak. Aki altatót szed, lehetőleg már az ágyban fekve vegye be. A megszédülésre hajlamos egyén pedig viseljen megfelelően bordázott talpú cipőt, s használjon botot, hangzott el a Richter Gedeon és az OBME betegszervezet közös prevenciós kampányának előadásán. (fabet)

Nincsenek megjegyzések: