2007. május 19., szombat

Nagysikerű Oszteoporózis Klubdélután Egerben (sajtó közlemény)



Nagy sikerű klub délutánon vehettünk részt Egerben, a Bartakovics Béla Művelődési Központ, Díszteremében az OBME (Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete) és a Richter Gedon „Törekedjél, hogy ne törjél!” közös prevenciós kampánya keretében.

Zalatnai Klára OBME elnök bevezetőjében köszönetet mondott a Gedeon Richternek az együttműködésért - Eger már a nyolcadik helyszíne a kampánynak.

A csontritkulás jelentőségéről és kezeléséről tartott előadást, Dr. Tihanyi Ágnes, az egri Markhot Ferenc kórház reumatológus szakorvosa.

Átlag életkor növekedésével nő a megbetegedések száma is, amely az újabb statisztikák szerint sajnos ma már nemcsak az idősek betegsége! A betegség szomorú eredménye, hogy nagy százalékban tesz mozgáskorlátozottá. Elmondta a klubtagoknak, hogy szervezetünkben a csontjaink megújulása során csontépítő és csontfaló sejtek egyensúlyban működnek. A regenerálódását, úgy kell elképzelnünk, mint a kátyúzást. A kor előrehaladásával a csontgerendák megritkulnak, és bekövetkeznek a mikró törések. A csöves csontok ürege elvékonyodik, és egyre könnyebben törnek, sokszor már a legenyhébb esésre, vagy rossz mozdultra is. Leggyakoribbak a csuklótáji, a combnyak és csigolyatáji törések. Idővel akár köhögéstől is összetörhetnek a csigolyák.

30 éves korunkra érjük el legnagyobb csonttömeget. Ez az állapot többé-kevésbé 50 éves korig így marad, de ezután csökken a csonttömeg. Évente leépül fél - egy százalékkal csökken a csontállomány, csökken a csont sűrűsége.

A nők hajlamosabbak a csontritkulásra, ezért a változás kora után a női hormon hiánya is felelős. De befolyásolja az alultápláltság, a kevés mozgás, a dohányzás, és egyes gyógyszerek is, nem mindegy, hogy mit eszik a gyerekünk, az unokánk, mert gyerekkorban és ifjúkorban kell csonttömegünket felépíteni.

A csontritkulást nevezik néma járványnak is, alattomos betegség. Először fáradtság formájában jelentkezik, és fáj a hátunk, a derekunk. Később testmagasság csökkenést tapasztalhatunk, a gerincoszlop erősebben meggörbül. A bordakosár is összecsúszhat, ez már nagyon fájdalmas. A testünk súlypontja előre kerül - ezért gyakran hátul összekulcsolt kézzel próbáljuk megőrizni a testünk egyensúlyát.

Ezek elkerülése érdekében tisztában kell lennünk a hajlamosító tényezőkkel - időben kell felfedezni és kezelni a betegséget. A szűrővizsgálat egyszerű, a modern denzitométer gyenge röntgensugárral méri a csonttömeget.

A felmérések szerint a 60 év feletti magyar nők és férfiak súlyos D vitamin hiányban szenvednek, pedig a D vitamin segít a kalcium beépülésében. A megfelelő kalcium mennyiségének bevitele nagyon fontos naponta lehetőleg táplálékok, tejtermék, mák, dió, cseresznye, és különféle magok fogyasztásával.

A D vitaminhoz napozással, és halak ételekkel juthatunk a legegyszerűbben. Gondoljuk meg, a cica - tejet iszik és napozik. Biztosan nincs is csontritkulása! A kezelés és a megelőzés sarkaltos pontja a mozgás, szárazon és vízben, szabadban és tornateremben. Mozgás - a kialakult csonttörések után is fontos. Erős izmok növelik a mozgás biztonságát.

Ne felejtsük el az esés kockázatának csökkentését, a kapaszkodás lehetőségét, a padló, a szőnyegek gondos csúszásmentesítését. Az altatót lehetőleg az ágyban vegyük be kerüljük, hogy megszédüljünk. Viseljünk megfelelően bordázott talpú cipőket.

A felüdítő közös mozgást Pintérné Nagy Judit gyógytornász vezette.


Dr Nagy Irén, az ASPOR (Romániai Osteoporosis Prevenciós Társaság) alapító elnöke elmondta, hogy rövidesen Erdélybe látogat az OMBE néhány tagja a két ország civil szervezeteinek együttműködése keretében.

Nagyon hasznosak ezek az ismeretterjesztő előadások, mert sok olyan dologra derült fény, hogy a csontritkulás megelőzhető. Ezt a tényt kell tudatosítani, tanítani. Itthon is és a szomszéd országban is. Mit kell tenni, hogy a szomszéd is tudja - mit hasznos enni, és mennyit kell mozogni, sétálni. Ezt a tudásanyagot az ilyen jellegű klubokban lehet megszerezni. Mert fontos, hogy tudatosan vigyük végig a kezelést, szedjük be a gyógyszereinket, tudatosan rendezzük el a környezetünket.

A csoport, a betegtársak, a klubtagok, a barátok, a rendszeres összejöveteleken fogják egymás kezét, segítik egymást, de az egyén felelőssége is hogy őrizzük meg csontjaink egészségét, ne törjük össze magunkat. Ismerjük a rizikó faktorokat, megelőzhető a nagyobb baj.

Soha sem késő!
A programot a támogató jóvoltából kálciumdús büfé zárta!


Köszönjük Gedeon Richter!

Nincsenek megjegyzések: